Të huajtë vijnë nga ana e anës për ta marrë/ Kjo lule që rritet kudo në Shqipëri është ilac e kaluar ilacit, bën mrekulli

Të huajtë vijnë nga ana e anës për ta marrë/ Kjo lule që rritet kudo në Shqipëri është ilac e kaluar ilacit, bën mrekulli

Të huajtë vijnë nga ana e anës për ta marrë/ Kjo lule që rritet kudo në Shqipëri është ilac e kaluar ilacit, bën mrekulli

Vetitë kuruese të lules së basanit, një bimë barishtore që në gjendje natyrale rritet kudo, janë të njohura në mbarë botën.

Përdorimi i gjerë i kësaj bime në mjekësinë popullore apo në produkte të ndryshme medicinale, i jep një rëndësi të veçantë kultivimit saj. Kjo si për përdoruesin ashtu edhe për prodhuesin, lidhur me aspektin ekonomik.Është përdorur prej vitesh, veçanërisht e përzier me vajin e ullirit, si një balsam kurativ dhe rigjenerues. Përdoret në rastet e prerjeve, dje gieve dhe pla gëve të ndryshme por edhe si një çaj qetësues.

Përdorimi i lule basanit ende lidhet me mjekësinë popullore dhe kurat e kaluara brez pas brezi në mbarë botën.Kërkimet e zhvilluara vitet e fundit tregojnë se lulja e basanit mund të ndihmojë në kurimin e formave të lehta dhe të mesme të depr esionit.

Kjo lule, e zier në formën e një çaji, mund të përdoret për probleme të lidhura me pagjumësinë.

Vlerat mjeksore

Përzierja e vajit të ullirit me lulet e basanit, krijon një masë që në shumë kultura, në mbarë botën konsiderohet si një balsam magjik.

Në vendin tonë ky preparat përgatitet duke ndjekur këtë mënyrë.

Lulet e basanit hidhen në një shishe me vaj ulliri dhe kjo masë lihet në një ambient të errët për dyzetë ditë.

Pas kësaj kohe, kur farat e zeza të lules te kenë lëshuar pigmentin e tyre dhe vaji të ketë marrë ngjyrën e kuqe karakteristike, atëherë kjo përzierje mund të përdoret për të kuruar pla. gët e dje giet e jashtme.

Mund të konsumohet edhe duke pirë një lugë në ditë për të kuruar sëm. undje të ndryshme të stomakut, mëlçisë, e më shumë.

Vaji përdoret edhe për kurimin e formave të ndryshme të gastritit

Leave a Reply