Një infeksion i rrezikshëm kërpudhor po s ulmon personat e shëruar nga COVID-19

Një infeksion i rrezikshëm kërpudhor po s ulmon personat e shëruar nga COVID-19

Vala e dytë e koronavirusit po prek Indinë, me rritjen më të madhe ditore të rasteve të reja në botë, dhe mjekët, përveç që vuajnë nga një numër i madh pacientësh dhe kapacitet të pamjaftueshëm spitalor, po përballen edhe me një rritje të infeksioneve të rralla të kërpudhave të mukormikozës , i cili sulmon ato që po rikuperohen ose janë rikuperuar nga COVID. Është një infeksion shumë i rrallë i kërpudhës që më së shpeshti gjenden në tokë dhe bimë të kalbura. Një person infektohet nga thithja e sporeve dhe sëmundja ndodh te njerëzit me sistem imunitar të dobësuar ose ata që kanë diabet, përdorin kortikosteroide në mënyrë kronike, kanë acidozë metabolike ose kanë transplantuar organe.

Sulmon sinuset, sytë, trurin dhe mushkëritë dhe mund të jetëfatale për diabetikët ose ata me kancer dhe AIDS.
Një nga ata që lufton me këtë infeksion kërpudhor është një grua 25-vjeçare indiane me diabet, e cila u rikuperua nga
koronavirusi tri javë më parë. Ajo për herë të parë iu nënshtrua operacionit dje nga njëspecialist i veshit, fytit dhe hundës, pas së cilës iu nënshtrua tri orë operacionit në sy.

error: Alert: Content is protected !!