Mjeku i njohur Fatos Olldashi : Kjo eshte sem/undja e shpines e cila mund te kurohet lehtesisht dhe pergjithmone

Dr Fatos Olldashi: Si të kujdesemi për dhlmbjet e shkaktuara nga hernia diskale. Shmangia e ndërlikimeve mjekësore dhe rastet kur duhet vërtet op. eracioni. Dhi. mbja e mesit është një fen. omen shumë i shpeshtë tek njeriu.

Nga statistikat llogaritet që 80 për qind e njerëzve kanë një eksperiencë dhi. mbje je mesi në jetën e tyre.

Një pjesë e mirë e këtyre dhi.mbjeve, (jo në të gjitha rastet), këto dh.imbje shkaktohen nga sëm. undja e hernies diskale.

Dr.Fatos Olldashi tregon se si duhet të kujdesemi për këtë sëm. undje, në mënyrë që të shmangim ndërlikimet shëndetësore që vijnë prej saj.

Çfarë është hernia diskale? Hernia diskale është një hernim ose (e thënë në gjuhë më të thjeshtë) një dalje e diskut.

Disqet janë disa kërce që ndodhen midis vertebrave, rruazave të kurrizit, të cilat lejojnë lëvizshmërinë, përkulshmërinë e shtyllës kurrizore.

Të gjithë e dimë që shtylla kurrizore nuk është një trup i ngurtë.

Hernia diskale ka të bëjë me çarjen e kores së diskut dhe me daljen e përmbajtjes.

Në varësi të vendit ku del, mund të japë dhi. mbje që janë pasojë e shtypjes së nervave, para. lizë dhe është ajo që në popull njihet me termin nervi shiatik.

Nervi shiatik ka të bëjë me ato raste kur kjo dalje ndodh në pjesën e belit.

Këtu dalin rrënjët e nervave që formojnë nervin shiatik.

Nervi shiatik është një pjesë e hernies në përgjithësi.

Hernia diskale mund të ndodhë nga qafa deri në pjesën sakrale ose në pjesën e bishtit (apo kërbishtes, siç njihet).

Çfarë e shkakton hernien diskale?

Shkaktarët e hernies diskale janë të ndryshëm. Shkaktarët më të mëdhenj janë aktivitetet fizike.

Kryesisht aktivitetet e pakontrolluara fizike.

Pra, kemi njerëz që punojnë në punë të rënda fizike, janë hamej, megjithatë nuk u ndodh hernia diskale.

Nga ana tjetër, kemi njerëz që rrinë në zyra dhe vetëm nga një lëvizje e pakontrolluar e tavolinës apo e një mobiljeje pësojnë hernie diskale.

Pra, ka shumë rëndësi mënyra sesi kryhet ky aktivitet fizik.

Kemi edhe njerëz që paraqiten dhe nuk mbajnë mend ndonjë shkak fizik që ata kanë bërë ditët e fundit dhe megjithatë zbulohet se kanë hernie diskale.

Gjithsesi, baza mund të quhet një tr. aumë fizike.

Cilat janë shenjat? Shenjat janë në varësi të vendit ku ndodh hernia diskale.

Njerëzit zakonisht kur dëgjojnë fjalën “hernie”, nënkuptojnë vetëm dhi.mbjen e belit dhe të nervit shiatik.

Por hernia, siç e theksova më lart, mund të ndodhë edhe në qafë, edhe në pjesën e gjo. ksit (më pak).

Gjithsesi, më shumë ndodh në pjesën e fundit të belit ose në ato vende ku formohet nervi shiatik.

Në varësi të vendit ku kemi hernien, kemi edhe shenjat.

Nëse do të kemi hernie diskale në qafë, do të kemi dhi. mbje të qafës, dhi. mbje të njërit krah apo të dy krahëve.

Kur hernia është e madhe, mund të kemi edhe para. lizë të duarve dhe të këmbëve.

Ajo që ndodh më shpesh, është dhi.mbja e belit dhe shoqërohet kryesisht me dhi.mbjen e njërës këmbë.

Këto janë shenjat më klasike që gjenden më shpesh.

Kemi shenja nga më të rëndat deri tek më të lehtat.

Shenjat më të rënda janë kur hernia është e madhe dhe shtyp të gjitha nervat dhe e shkakton atë shtypjen në formë para. lize.

Prishen të gjitha reflekset dhe me këtë rast kemi edhe një lloj para. lize në pjesën nga vendi i daljes së hernies deri në pjesën e poshtme.

Ajo që është më e rrallë, quhet sin. dromi kauda.

Ajo që është më e shpeshtë, është kur ngac. mohet nervi dhe jep dhi. mbje të belit.

Dhi. mbja e bën personin që të mbajë një pozicion të caktuar, pra, ecën shtrembër.

Dhi. mbja rëndohet nga lëvizjet, pozicionet e ndryshme, gjithsesi kur shtrihen në krevat, gjejnë një pozicion të caktuar, qoftë edhe të shtrembër, por zënë rehat.

Është një dhi. mbje që nis te pjesa e belit, përhapet në pjesën e pasme të vi. theve, në pjesën e pasme të kofshës, në pjesën e pasme të pulpës dhe shkon në gishtat e këmbës.

Në varësi të rrënjës së nervit që është e shtypur dhe dëmtuar, mund të kemi përhapje të dhi. mbjes në gishtin e madh ose në gishtat e tjerë.

Përveç të qëndruarit keq gjatë ushtrimit të aktiviteteve të ndryshme fizike, ç’mund të llogaritet tjetër si faktor risku? Faktor risku është mospërgatitja fizike e trupit të njeriut.

Shtylla kurrizore nuk përmban vetëm disqet dhe ko. ckat, por përmban ligamentet, përmban muskujt dhe këto krijojnë stabilitetin e shtyllës kurrizore.

Njerëzit që nuk bëjnë përgatitje të mirë fizike, kanë dobësim të muskujve, dobësim të ligamenteve dhe qoftë edhe një pozicion i parregullt mund të bëjë që të shkaktohet hernia diskale.

Mbipesha është një tjetër faktor.

A mund të shërohet përfundimisht hernia diskale? Po, hernia diskale mund të shërohet përfundimisht.

Nuk është sëm. undje e pashërueshme.

Problemi është se shtylla kurrizore e njeriut është ndërtuar në mënyrë të tillë që njeriu do të ketë probleme me kalimin e moshës

Leave a Reply