Më shumë se gjysma e pacientëve me Covid-19 janë infektuar nga persona të cilët nuk shfaqën asnjë simptomë

Më shumë se gjysma e njerëzve të infektuar me koronavirus u infektuan nga dikush që nuk po shfaqte asnjë simptomë, ka zbuluar një studim.

Akademikët në Irlandë rishikuan 17 studime globale për të vlerësuar se sa shumë koronavirusi mund të shpërndahet në periudhën “presimptomatike”.

Ata gjetën midis 33 dhe 80 përqind të rasteve të ishin infektuar nga njerëzit të cilët nuk kishin asnjë ide se kishin qenë të infektuar.

Duhet mesatarisht gjashtë ditë para se një person të zhvillojë shenja të koronavirusit, i cili përfshin ethe dhe kollë të vazhdueshme.

Por, në ato ditë para simptomave, pacientët janë infektues dhe mund ta kalojnë virusin vdekjeprurës tek të tjerët.

Transmetimi ka shumë të ngjarë të infektohet një ditë para fillimit të simptomave, përfundoi ekipi.

Kontrolli i përhapjes presimptomatike është thelbësore për mbajtjen në krye të sëmundjes kur masat kufizuese janë lehtësuar, thanë ekspertët.

Kjo varet nga suksesi i gjurmimit të kontaktit, i cili përfshin identifikimin e të gjithë individëve që kanë qenë në kotakt të ngushtë me një rast të konfirmuar. 

Leave a Reply