Këshillë për të gjitha gratë shqiptare: Asnjëherë mos e bëni këtë veprim kur gatuani orizin, mund të përfundoni në spital

Këshillë për të gjitha gratë shqiptare: Asnjëherë mos e bëni këtë veprim kur gatuani orizin, mund të përfundoni në spital

Këshillë për të gjitha gratë shqiptare: Asnjëherë mos e bëni këtë veprim kur gatuani orizin, mund të përfundoni në spital

Duke ngrënë oriz të ringrohur, mund të helmohesh. Nuk është problemi te ringrohja, por te mënyra si është ruajtur orizi pasi është gatuar.Edhe pse të gjesh pak pilaf të gatuar në shtëpi, është kënaqësi e madhe sepse mjafton ta ngrohësh e t’i shtosh diçka tjetër që të pëlqen dhe e ke gatin vaktin, e vërteta është që orizi, kur rri disa orë i gatuar, mund të bëhet shumë i dëmshëm.

Orizi i pagatuar përmban spore, qeliza që riprodhohen shpejt, të bacilit cereus, një lloj bakterieje që mund të shkaktojë he lmim nga ushqimi, e cila mund të mbijetojë edhe pasi orizi është zier.

Dhe nëse orizi lihet në temperaturën e dhomës pasi është zier, sporet mund të shndërrohen në baktere, që do të shumëfishohen dhe mund të prodhojnë tok sina që shkaktojnë të vjella dhe diarre.

Si pasojë, sa më gjatë lihet orizi në temperaturën e dhomës, aq më shumë mundësi ka që bakteret ta shndërrojnë në një ushqim të rr ezikshëm për të konsumuar, kështu që është shumë e rëndësishme ta ruani në mënyrën e duhur nëse keni ndër mend ta ngrohni më pas.

Leave a Reply