Kërpudha për shëndet më të mirë

Kërpudha për shëndet më të mirë

Kërpudha për shëndet më të mirë

Shkencëtarët modernë po zbulojnë disa veti tërheqëse të kërpudhave. Më shumë se njëqind lloje të kërpudhave aktualisht janë duke u studiuar në të gjithë botën sot për përfitimet e tyre të mundshme shëndetësore, transmeton lajmi.net. Më poshtë keni informacione për tre nga varietetet më të njohura:

Chaga (Inonotus obliquus): Kërpudhat Chaga janë të pasura me një shumëllojshmëri të gjerë të vitaminave, mineraleve dhe lëndëve ushqyese, duke përfshirë vitamina B-komplekse, vitaminë D, aminoacide, zink, selen, hekur, bakër, magnez, kalium, mangan, dhe kalcium. Reishi (Ganoderma lucidum): Shpesh quhet “kërpudha e pavdekësisë” dhe jo vetëm sepse përdoret në mënyrë medicinale për më shumë se 4 mijë vjet, reishi ofron shumë përfitime shëndetësore.

Ata janë gjetur që ndihmojnë në rigjenerimin e qelizave të shëndetshme të mëlçisë më shpejt, që do të thotë detoksifikim më efektiv, shkruan alternative medicine. Dihet gjithashtu që ndihmon në korrigjimin e sëmundjeve të mëlçisë dhe dëmtimit të mëlçisë. Shiitake (edodes Lentinula): Nuk është sekret që kërpudhat shiitake janë një nga ushqimet më të shëndetshme në planet, të përdorura gjerësisht në mjekësinë e lashtë kineze.

Shkencëtarët tani kanë provuar se kërpudhat shiitake ofrojnë mbështetje antivirale, uljen e kolesterolit dhe kardiovaskulare, dhe për çudi, vetitë në shumën e duhur vetëm për të rritur sistemin imunitar, duke e ripërtërirë atë ose duke e niveluar atë aty ku është e nevojshme. Qelizat imune të quajtura makrofagë, për shembull, janë përgjegjëse për identifikimin dhe heqjen e qelizave potenciale kancerogjene nga trupi, përfshirë qelizat e kancerit të zorrës së trashë; enzimat e quajtura citokrome janë të njohura që metabolizojnë kancerogjenët në trup.

Në të njëjtën kohë, shiitakes gëzojnë statusin gustator në botën e kuzhinës, kjo është arsyeja pse ato prodhohen me kujdes përmes metodës punëtore të bujqësisë pyjore.

Leave a Reply