Karantinë totale në Shqipëri? Vendimi merret pas 2 javësh

E pyetur nëse do të ketë mbyllje, Tomini u përgjigj se brenda dy javësh komiteti i ekspertëve do të dalë më nje vendim të bazuar në tre indikatorët që janë hospitalizmi, fatalitetet dhe raste e reja.

“Janë 3 indikatorë dhe që ne jemi mbështetur, nëse kemi kapacitet për shërbim spitalor, dalëngadalë janë masat që duhet të merren. Duke gjykuar situatën në dinamikë rastet e hospitalizuar, rastet e reja dhe fatalitetet, brenda 14 ditëve do të merret një vendim tjetër dhe do të gjykohet mbi rekomandimet bazë. Spitalet Covid po mbështesin situatën sa i përket shërbimit spitalor. Por deri në ato momente përgjigjja është në nivel të lartë”.

 

Sa i takon transportit publik, Tomini theksoi se është i nevojshëm por mund të shmangen orët e pikut, ndërsa apeloi që të mos frekuentohen baret e restorantet ku nuk zbatohen masat.

“Duhet bërë një ndarje, transporti publik është i nevojshëm, frekuentimi i kafes kur kemi një kohë qetësie, ndërsa në kohë pandemie të marrim atë që është e nevojshme dhe të largohemi të mos frekuentojmë ambientet ku nuk respektohet distanca. Shpesh ne bëhemi pjesë e atij rregulli që popullata ta përdorë transportin jo në momentet e pikut. Baret e restorantet mos frekuentohen ku nuk zbatohen masat. Tashmë nuk tolerohet një situatë e tillë. Administratorët përgjegjës do zbatojnë në mënyrë rigoroze ligjin”.

“ISHP po monitoron situatën dinamike mbi përhapjen e infeksionit edhe në rajon e zona të caktuara dhe vlerëson shpërndarjen moshore. Nga 0-14 vjeç nuk shikohet ndryshim në incidencë, kemi prekje të moshave pediatrike si raste asimptomatikë, por nuk ka rritje te incidencës pavarësisht rasteve të evidentuara. Kjo tendencë është vënë re në rritje në grupmoshën e gjimnazeve”.

error: Alert: Content is protected !!