Kosova Po Bëhet Fuqi E Madhe Në Ballkan Armend Mehaj Habit Gjithë Botën, Kosova Qendra Rajonale E Amerikës…

Ministri i Mbrojtjes Armend Mehaj iu ka ofruar investitorêve amerikanê tê industrisê ushtarake pêr tê investuar nê Kosovê, nê mênyrê qê vendi ynê tê jetê qendra rajonaIe e kêsaj industrie.

Pêr mes njê postimi Armend Mehaj ka thênê se qêndrimin dhe gatishmêrinê e tij pêr investitorêt amerikanê tê industrisê ushtarake e ka shprehur gjatê fjaIimit nê sesionin pêr Sigurinê e Evropês nê Samitin e ISOA 21.

Investitorêt amerikan tê industrisê ushtarake shprehin vIerêsimin e Iartê pêr ofertên time pêr tê investuar nê Kosovê me potenciaIin e veçantê qê vendi ynê tê jetê qendra rajo.naIe e kêsaj industrie nê tê ardhmen, shkroi Mehaj.

Mê tej ai ka shkruar se kêtê qêndrim pêrveç gjatê fjaIimit tim nê sesionin pêr Sigurinê e Evropês nê Samitin e ISOA 21, e shpreha edhe nê takimin tejêt miqêsor me kêshiIItarin e Iartê nê Zyrên pêr Shqyrtimin e Investimeve tê Huaja nê Departa mentin Amerikan tê Mbrojtjes Andy MicheIs.

Ai tha se me zyrtarin amerikan kanê diskutuar pêr rêndêsinê e bashkêpunimit biIateraI dhe partneritetit SHBA Kosovê, nê fushên e mbrojtjes dhe sigurisê.

Ukraina zhgenjen Kosovën! Kosova i mbështeti, por ja si po ua kthejnë kosovarëve ata

Ambasadori i Ukrainës në Serbi, Oleksandr Alexandrovich, në një intervistë për mediumin serb “Alo” ka thënë se pozicioni i Ukrainës karshi pavarësisë së Republikës së Kosovës mbetet i pandryshueshëm dhe se “respektojnë integritetin territorial të Serbisë”.

Pozicioni i Ukrainës për respektimin e integritetit territorial të vendeve të tjera, përfshirë Serbinë, është i ditur dhe i pandryshueshëm”, ka thënë Alexandrovich për “Alo’, kur është pyetur nëse do ta ndryshojnë pozicionin karshi Kosovës pas kërkesave nga Prishtina zyrtare për njohjen e pavarësisë, trasnmeton AlbKos News.

Alexndrovich është pyetur edhe për atë nëse ka pasur ndonjë takim muajin e fundit me ambasadorin rus në Beograd, Alexander Botsan Kharchenko dhe ka thënë se “nuk komunikon me përfaqësues zyrtarë të shteteve që bom bardojnë maternitetet dhe centralet nukleare”.Pjesa nga intervista: ALO: Institucionet e Prishtinës kanë bërë thirrje që Ukraina ta njohë shtetin e Kosovës. A do ta ndryshojë Ukraina pozicionin e saj për këtë çështje. Alexandrovich: Dua të sqaroj diçka. Me sa unë di, ne s’kemi pranuar një kërkesë të tillë. Qëndrimi parimor i Ukrainës për respektimin e integritetit territorial të vendeve të tjera, përfshirë Serbinë, është i njohur dhe i pandryshueshëm.

Kozyrev Ish-ministri rus zbulon kohën, se kur Vladimir Putin do të përdorë armet bërthamore

Kozyrev Ish-ministri rus zbulon kohën, se kur Vladimir Putin do të përdorë ar,met bërthamore

Andrei Kozyrev, i cili shërbeu nën paraardhësin e Putinit, Boris Yeltsin në vitet 1990, hodhi poshtë frikën se presidenti irracional rus do të çlirojë së shpejti arsenalin bërthamor.

Vladimir Putin do të përdorë ar,më bë,rthamore vetëm nëse Rusia përballet me një “kërcënim ekzistencial” – ndoshta me trupat e NATO-s nëse do të godasin Moskën – ka pohuar një ish-ministër i Jashtëm.

Andrei Kozyrev, i cili shërbeu nën paraardhësin e Putinit, Boris Yeltsin në vitet 1990, hodhi poshtë frikën se presidenti irracional rus mund të çlirojë arsenalin bërthamor të vendit tani. Ekspertët ndërkombëtarë janë të ndarë se sa e mundshme është kjo, pasi pushtimi i tij në Ukrainë nuk do të shkojë siç ishte planifikuar.

Kozyrev, Ministër i Punëve të Jashtme të Federatës Ruse midis viteve 1990 dhe 1996, tha për Fox News: “Ato mund të përdoren, por në situata shumë, shumë specifike. Nëse Rusia ose një nga ato vende kërcënohen vërtet në zemrat e tyre – ekzistencialisht, domethënë … nëse trupat e NATO-s vijnë në Moskë, atëherë me siguri ata do të përdorin a,rmë bër,thamore”.

Por ai tha se ky skenar është shumë larg për momentin, shkruan mirror.co.uk. “Por nuk ka asnjë kërcënim ekzistencial për Rusinë në rrethanat aktuale.” Në fundjavë, presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky paralajmëroi se Putini mund t’i drejtohet ar,mëve kim,ike ose bërthamore. “Jo vetëm unë – e gjithë bota, të gjitha vendet duhet të shqetësohen sepse mund të mos jetë informacion i vërtetë, por mund të jetë i vërtetë”, tha ai për CNN.

“Ar,mët ki,mike, ata duhet ta bëjnë, ata mund ta bëjnë atë, për ta jeta e njerëzve, është asgjë. Kjo është arsyeja pse. Ne duhet të mendojmë të mos kemi frikë, të mos kemi frikë, por të jemi gati. Por kjo nuk është një çështje për Ukrainën, jo vetëm për Ukrainën, por për të gjithë botën, mendoj”, shtoi Zelensky.

Kjo frikë bëri jehonë nga Prof Nina Hrushovi, stërmbesa e ish-udhëheqësit sovjetik Nikita Hrushovi. Hrushova, profesoreshë e Çështjeve Ndërkombëtare në New School në New York City, tha se ajo ka frikë se Putini mund t’i kthehet ar,mëve b,ërthamore.

“Meqenëse ka pyetje se sa larg mund të shkojë Rusia për të krijuar fitoren dhe ar,mët bërt,hamore kanë qenë pjesë e bisedës në të dyja palët, ruse dhe perëndimore, opsioni taktik atomik është potencialisht i imagjinueshëm”, tha për Newsweek.

Kaq vjet duhet të punoni në Zvicër për t’u kualifikuar për pension

Kaq vjet duhet të punoni në Zvicër për t’u kualifikuar për pension

Nëse planifikoni të dilni në pension në Zvicër, mund të pyesni veten se sa kohë ju duhet të punoni për t’u kualifikuar për pension. Përgjigja varet nga disa faktorë. Nëse jeni të punësuar në Zvicër, e dini që vendi ka një sistem pensionesh me tre shtylla – dy prej tyre janë të detyrueshme, ndërsa e treta opsionale.

Shtylla e parë është Sigurimi i pleqërisë dhe i të mbijetuarve (OASI), i njohur gjithashtu si AHV në rajonet gjermanishtfolëse dhe si AVS në kantonet franceze dhe italiane. E dyta është pensioni profesional (BVG/LPP), i cili përfshin shtyllën e parë dhe është i detyrueshëm për punonjësit që fitojnë më shumë se 21300 franga në vit, përcjell albinfo.ch.

Sipas këtij pensioni profesional, punëmarrësi dhe punëdhënësi kontribuojnë secili nga gjysma. Së bashku, dy shtyllat synojnë të arrijnë një të ardhur totale nga pensioni prej 50 deri në 70 për qind të fitimeve tuaja. Sa të ardhura do të gjenerojnë pasi të dilni në pension, mosha aktuale është 65 vjeç për burrat dhe 64 vjeç për gratë (kjo e fundit do të rritet në 65), varet nga kohëzgjatja e punësimit tuaj në Zvicër, si dhe nga të ardhurat dhe kontributet tuaja në skema sociale.

Pensioni i plotë – pavarësisht nga shuma që mund të jetë në rastin tuaj – bazohet në të ardhurat mesatare gjatë gjithë jetës dhe kontributet në skemën OASI. “Gjatë gjithë jetës” në këtë kontekst të veçantë do të thotë që ju keni qenë në punë me kohë të plotë dhe të vazhdueshme për 44 vjet nëse jeni burrë dhe 43 vjet nëse jeni grua, përcjell tutje albinfo.ch.

Aktualisht, pensioni minimal i shtyllës së parë për një person të vetëm është 1195 franga në muaj dhe maksimumi 2390 franga. Këto llogaritje bazohen në punësimin me kohë të plotë. Nëse punoni më pak orë, kontributet tuaja të OASI (dhe përfundimisht të ardhurat tuaja të pensionit), do të reduktohen proporcionalisht.

Sipas një faqeje qeveritare, “për të marrë një pension maksimal, të ardhurat tuaja mesatare vjetore do të duhet të jenë të paktën rreth 86,040 franga”. Dy faktorë të tjerë mund të ndikojnë në masën e pensionit tuaj – ose në rritje ose në rënie. Njëra është se ju nuk keni punuar dhe paguar kontributet tuaja në OASI për 44 vjet.

Tjetra është nëse ndalon së punuari një vit para se të mbushësh 65/64 vjeç; Në këtë rast, pensioni do t’ju reduktohet me 6.8 për qind dhe me 13.6 për qind nëse dilni në pension dy vjet më herët.

Megjithatë, pensioni juaj do të rritet nëse vazhdoni të punoni përtej moshës statutore të pensionit.

Po banorët e huaj?

Dy shtyllat e detyrueshme të skemës së pensioneve – si për sa i përket kontributeve të OASI-së ashtu edhe pagesave pas daljes në pension – zbatohen për këdo që është i punësuar ligjërisht në Zvicër, pavarësisht nga kombësia. Megjithatë, duke qenë se shumë të huaj fillojnë të punojnë në Zvicër më vonë se zviceranët, shuma e përfitimeve që do të marrin pas daljes në pension do të jetë proporcionalisht më e ulët.

Një pikë e rëndësishme për t’u mbajtur parasysh është se ju do të vazhdoni të merrni pensionin tuaj zviceran edhe nëse lëvizni jashtë Zvicrës.

Përzierjet dhe të vjellat, paralajmërime për virusin e ri “Norovirus”

Përzierjet dhe të vjellat, paralajmërime për virusin e ri “Norovirus”

Norovirusi është virus i cili shkakton të përziera dhe të vjella. Ekspertët në Agjencinë e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar (UKHSA) që monitorojnë shpërthimet paralajmëruan se rastet janë rritur javët e fundit.

Norovirusi përhapet lehtësisht nëpër vende publike dhe transmetohet kur një grimcë e vogël e të vjellave nga një person i infektuar dhe futet në gojën e dikujt tjetër.

Kjo tingëllon pak e rëndë dhe e pamundur, por mund të ndodhë, veçanërisht kur prekni një sipërfaqe të kontaminuar dhe më pas vendosni dorën në gojë ose nëse hani ushqim që ka qenë i kontaminuar. Është e rëndësishme që edhe nëse kaloni kohë me familjen tuaj, mos harroni të lani duart, raporton The Sun, transmeton Klankosova.tv.

Kjo është veçanërisht e rëndësishme për t’ju mbrojtur nga norovirusi pasi vetëm dezinfektimi i duarve nuk është mjaft i fortë për të vrarë insektin. Lesley Larkin, Udhëheqës i Mbikëqyrjes, së infeksioneve gastrointestinale dhe Sigurisë Ushqimore në Britani, tha se ky virus transmetohet lehtësisht.

“Ajo transmetohet lehtësisht te njerëzit përreth jush dhe megjithëse është e pakëndshme, shumica e njerëzve e kalojnë atë brenda një ose dy ditësh, megjithatë, mund të zgjasë më shumë tek të rinjtë, të moshuarit ose ata me sistem imunitar të dobësuar”, u shpreh ai.

Ai gjithashtu bëri thirrje që kur keni këto simptoma, të qëndroni në shtëpi. “Qëndroni në shtëpi nëse keni simptoma të norovirusit dhe mos u ktheni në punë ose mos u përzieni me miqtë dhe familjen deri në 48 orë pasi simptomat të jenë hequr”, tha ai. Edhe pse simptomat e norovirusit duken intensive, zakonisht mund ta trajtoni veten dhe fëmijën tuaj në shtëpi.

Kardiologët kanë zbuluar se cilat grupe gjaku janë më të prirur ndaj sulmit në zemër dhe sëmundjeve të zemrës

Kardiologët kanë zbuluar se cilat grupe gjaku janë më të prirur ndaj sulmit në zemër dhe sëmundjeve të zemrës

Dallimet në grupet e gjakut nuk kanë shumë rëndësi derisa ato të fillojnë të kenë shumë kuptim, veçanërisht nëse jeni në spital dhe keni nevojë për një transplant gjaku ose dhurim gjaku, dhe atëherë duhet të dini se cili është grupi juaj i gjakut. Ne e dimë se ka grupe gjaku A +, A-, B +. B-, O-, O +, AB + dhe AB-.

Njerëzit me grupe gjaku A dhe B kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje të zemrës.

Por me gjithnjë e më shumë kërkime mbi grupet e gjakut, duket se ato mund të nënkuptojnë më shumë sesa mendojmë, veçanërisht kur bëhet fjalë për disa probleme shëndetësore, veçanërisht për shëndetin e zemrës. Këto ndryshime të padukshme në gjak mund të nënkuptojnë se disa njerëz do të kenë ose do të jenë të prirur ndaj problemeve kardiovaskulare.

Çfarë do të thotë grupi i gjakut dhe si ndryshojnë ato?

Shkronjat A, B dhe 0 përfaqësojnë variacione të ndryshme të gjenit ABO, të cilat janë të programuara nga qelizat e gjakut. Për shembull, nëse keni grupin AB, trupi është i programuar të prodhojë antigjenet e qelizave të kuqe të gjakut A dhe B, ndërsa një person me grupin e gjakut 0 nuk prodhon antigjene. Kështu, gjaku mund të jetë pozitiv ose negativ në varësi të faktit nëse ka proteina në qelizat e kuqe të gjakut. Nëse ka proteina, ju jeni Rh pozitiv. Njerëzit me grupin e gjakut 0 konsiderohen si donatorë universalë pikërisht për shkak të mungesës së antigjeneve dhe proteinave, që do të thotë se gjaku juaj mund të merret nga kushdo nëse ka nevojë.

Cilat grupe gjaku janë në rrezik të zhvillimit të sëmundjeve të zemrës?

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, njerëzit që kanë grupin e gjakut A, B ose AB janë në një grup që ka më shumë gjasa të kenë një atak në zemër ose sëmundje të zemrës.

Edhe pse ky rrezik është i vogël – A dhe B së bashku kanë 8 për qind më shumë gjasa të kenë atak në zemër), ndryshimi në mpiksjen e gjakut është pak më i madh. Në hulumtimin e tyre, studiuesit zbuluan se këto grupe gjaku kishin 51 për qind më shumë gjasa për të zhvilluar trombozë të venave të thella dhe 47 për qind më shumë gjasa për të zhvilluar emboli pulmonare, një gjendje shumë e rëndë. Sipas ekspertëve, arsyeja e një rreziku kaq të shtuar mund të jetë për shkak të proceseve inflamatore që ndodhin në këto grupe gjaku. Proteinat e përfshira në to mund të shkaktojnë ndërprerje të rrjedhës së gjakut ose hollim të arterieve dhe venave, duke çuar në një rrezik të shtuar të mpiksjes së gjakut dhe sëmundjeve të zemrës.

Ata besojnë se kjo mund të shpjegojë rrezikun e reduktuar të një forme serioze të sëmundjes Covid tek ata me grupin e gjakut 0, dhe ky informacion ishte arsyeja e hulumtimit. Një formë serioze e covidiumit mund të shkaktojë sëmundje të zemrës, koagulim dhe probleme të tjera kardiovaskulare.

Çfarë tjetër mbart një grup i caktuar gjaku?

Ata me grupin e gjakut 0 gjithashtu kanë një rrezik më të ulët të zhvillimit të sëmundjeve të zemrës ose mpiksjes së gjakut, por mund të kenë probleme me çrregullime të gjakderdhjes, veçanërisht pas lindjes, ku ky grup tregon më shumë humbje gjaku. Ata gjithashtu mund të kenë më shumë probleme pas një dëmtimi traumatik për shkak të humbjes më të madhe të gjakut. Probleme me kujtesën, fokusin dhe vendimmarrjen janë raportuar edhe në grupin e gjakut AB.

A duhet ndryshuar jeta në bazë të grupit të gjakut?

Ndërsa kërkimet tregojnë se si grupi i gjakut mund të ndikojë në rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës, faktorë të tillë si dieta, stërvitja dhe ekspozimi ndaj ajrit të ndotur janë gjithashtu të rëndësishëm dhe të gjithë ata mund të kontribuojnë në problemet e mundshme të shëndetit të zemrës. Hulumtimet e ardhshme mund të përcaktojnë mënyra për të trajtuar pacientët me një grup gjaku specifik, në mënyrë që pacientët me grup gjaku A që kanë kolesterol të lartë të mund të përfitojnë nga përdorimi i përditshëm i aspirinës, i cili mund të mos jetë i nevojshëm për njerëzit me grupin 0.

Në fund mund të konkludohet se ushqimi i duhur ende qëndron si masa më e mirë parandaluese për shëndetin e zemrës, pavarësisht grupit të gjakut.

Zbulohet gjithcka!! Nga Shoigu te ish-kreu FSB dhe gjenerali Gerasimov/ Zbulohen 3 emrat që shtynë Putinin të niste luftën në Ukrainë

Zbulohet gjithcka!! Nga Shoigu te ish-kreu FSB dhe gjenerali Gerasimov/ Zbulohen 3 emrat që shtynë Putinin të niste luftën në Ukrainë

Më 24 shkurt 2022, Vladimir Putin mori vendimin për të nisur një operacion ushtarak në Ukrainë.

Shumëkush e quajti këtë një çmenduri të Putinit, por pakkush e artikuloi se cilët personazhe të politikës ruse mund të fshiheshin pas këtij vendimi dhe t’i kishin dhënë kurajë presidentit autoritar rus.

Më shumë se një muaj e dy javë në konflikt tashmë, është media amerikane Bloomberg, ajo e cila ekspozon njerëzit pas Putinit dhe mbështetësit e tij më të mëdhenj për inkursionin në Ukrainë.

Tre janë personazhet që e kanë bërë këtë gjë, sipas Bloomberg.

I pari është ministri i Mbrojtjes, Sergei Shoigu. Që prej fillimit të agresionit, Shoigu pak është parë në dalje mediatike.

Lajmet për të madje, më së shumti, lidhen me faktin se është zhdukur tërësisht në disa raste dhe mendohet se kjo gjë ka të bëjë me një seri që i kanë rënë në kohën e luftës.

Në rreth tri javë, Shoigu nuk ishte paraqitur në asnjë ekran televiziv rus. Mirëpo, krejt papritur, ai u shfaq pas lajmeve se një infarkt e kishte goditur dhe e kishte lënë në gjendje kome.

Ministri njihet edhe si një nga njerëzit më pranë Putinit dhe mbështetës i çdo vendimi të këtij të fundit.

I dyti është ish-kreu i shërbimeve sekrete ruse, Nikolai Patrushev, të cilit shpesh media ndërkombëtare i referohen si “njeriu i dytë më i pushtetshëm në Rusi pas Putinit”.

E njohur shkurtimisht si FSB, inteligjenca ruse ka zhvilluar gjithnjë fushata të ndryshme për mbledhje informacionesh, duke furnizuar Kremlinin me çdo të dhënë domethënëse për të.

Veçse, në rastin e Ukrainës, shumë prej informacioneve, mendohet se nuk kanë qenë të sakta dhe kanë sjellë disfatë në disa dimensione për Rusinë.

Emri i tretë dhe i fundit është ai i gjeneralit Valery Gerasimov, i cili për njëfarë kohe u mendua edhe se kishte humbur jetën në Ukrainë, por lajmi nuk u konfirmua asnjëherë.

Gerasimov është shefi i stafit të gjeneralëve në Rusi dhe një ndër emrat kryesore të Ushtrisë moskovite.

Ai ka marrë pjesë në disa fushata ushtarake, përfshi ato në Çeçeni dhe Siri.

Të tre këta njerëz e kanë shtyrë Putinin të marrë vendimin përfundimtar për nisjen e luftës sipas Bloomberg dhe sot, bota ndodhet në një kaos të vërtetë të pas 24 shkurtit.

‘Shok i madh për Beogradin’/ EskaIon situata, Britania e Madhe dridh botën dhe i përgjigjet Serbisë dhe Rusisë: Ne e mbështesim Kosovën që të zhvillojë forcat tokësore

Shok i madh për Beogradin’/ EskaIon situata, Britania e Madhe dridh botën dhe i përgjigjet Serbisë dhe Rusisë: Ne e mbështesim Kosovën që të zhvillojë forcat tokësore

Përfaqësuesi i Britanisë së Madhe sonte në mbledhjen e Këshillit të Sigurisë së OKB’së ka deklaruar se janë të shqetësuar me retorikën e luftës si në Kosovë, ashtu edhe në rajon.

Përfaqësuesi i Britanisë së Madhe sonte në mbledhjen e Këshillit të Sigurisë së OKB’së ka deklaruar se janë të shqetësuar me retorikën e luftës si në Kosovë, ashtu edhe në rajon.

‘’Jemi të shqetësuar me retorikën e luftës në Kosovë e rajon që çon deri në incientet e sigurisë në zbarkimin e aeroplanëve luftarakë në kufi me Kosovën është shembull i kësaj’’.

‘’Raportet e Britanisë për referimet e antitankeve janë të pabaza. Më lejoni të qartësoj që ne mbështesim Kosovën në të drejtat e veta që të zhvillojë forcat e saj tokësore.

Për Të Gjithë Ato Që Thuajse Çdo Ditë Pijnë Pa Racetomol, Ekspertët Japin Përgjigjen Që S’pritej

Il’açet kundër dhi mbjeve me kosto të ulët mund të blihen në shumicën e farmacive.Paracetamoli përdoret për të trajtuar dhi mbjet dhe gjithashtu mund të përdoret për të ulur një temperaturë të lartë.Duke parë se është një il’aç kaq i dobishëm, a mund të jetë në të vërtetë i dëmshëm duke pasur parasysh mundësinë e arritjes së tij?Më poshtë gjeni gjithçka që duhet të dini rreth paracetamolit:Sa kohë i duhet pa racetamolit për të funksionuar dhe sa është një do zë standarde?

Paracetamoli zakonisht merret në një formë tabletash ose kapsule, ose një ose dy kapsula 500mg në të njëjtën kohë. Il’açet kundër dhi mbjes marrin deri në një orë për të filluar efektin dhe nuk duhet të merret së bashku me il’açet e tjera që tashmë përmbajnë paracetamol.Paracetamoli mund të merret me ose pa ushqim dhe gratë shtatzëna ende mund ta përdorin atë në sasi të moderuara.A është e sigurt të merrni paracetamol çdo ditë?Do za e zakonshme për të rriturit është një ose dy tableta 500mg deri në katër herë në 24 orë dhe gjithmonë duhet të lini të paktën katër orë midis do zave

KENl ende Nokia 3310, kompania kërkon ti KËTHENl mbrapsht, Ja shpërbIimi…

Nëse keni ende një telefon “Nokia3310” apo një playstation të vjetër në shtëpi mund të mërrni deri në 2 mijë euro, kështu që kontrolloni me kujdes bodrumin. I pashkatërrueshmi Nokia 3310 me të cilin mijëra shqiptarë kanë luajtur lojën e famshme “Snake” tani vlen në ankand të paktën 300 euro. Por nuk mbaron këtu.

Kush ka akoma GameCube, e krijuar nga Nintendo në vitet 90 tani vlerësohet 1500 euro. Mijëra euro kushton një Dremcast, 1 mijë euro vlerësohet një iPod i gjeneratës së parë. 600 euro kushton një walkman i Sony. Në krye të tyre qëndron Ninetndo 64 dhe vlera e tij shkon në 2 mijë euro